Tips voor een vloerkleed dat pluist

 

Wij horen vaak mensen die vragen hebben over het pluizen van een vloerkleed. Als je een wollen vloerkleed hebt, kan het gebeuren dat het kleed in de eerste periode pluisjes loslaat. Wij willen je zo goed mogelijk helpen door onderhoudstips te geven hoe je dit tegen kunt gaan.

Wol pluist van zichzelf heel erg. Wol heeft namelijk vezels van 4 tot 6 of van 3 tot 5 inch. (Een inch is 2,5 centimeter). Als de vezel van de Wol op bijvoorbeeld 5 of 4 inch wordt afgesneden, blijft er nog maar een klein deel van die vezel achter. Dit is dus het stukje pluis dat er nog uit moet.

 

Stofzuigen van je vloerkleed

Vanaf het moment dat je een wollen vloerkleed koopt, is het belangrijk het goed bij te houden. Vanaf de eerste dag kun je je wollen vloerkleed stofzuigen met de gladde stofzuigermond. Als je dit goed bijhoudt, gaat het kleed langer mee. In het begin zal het kleed pluizen. Het is afhankelijk van de hoeveelheid wol hoelang dit zal duren.

 

Luchtvochtigheid in de ruimte

Wanneer de luchtvochtigheid in de ruimte te laag is kan het kleed eerder gaan pluizen. Om de luchtvochtigheid stabiel en op juiste hoogte te houden kan je een bakje met water op de verwarming plaatsen of het vloerkleed af en toe benevelen om pluizen te voorkomen.

 

Vloerkleed keren of draaien

Een vloerkleed van wol krijgt zodra deze op zijn plek ligt ‘looproutes’. Bepaalde delen van het kleed worden meer belopen dan andere. Plekken die meer beweging te verduren krijgen gaan eerder pluizen. Door het kleed een paar keer per jaar te keren of draaien voorkom je pluis vorming.